Staples, Inc. (Nasdaq: SPLS) ha hecho públicos hoy sus resultados del primer trimestre, cerrado el 28 de abril de 2012. Las ventas totales de la empresa en el primer trimestre de 2012 han sido de 6.100 millones de dólares, lo que representa un ligero retroceso en dólares estadounidenses pero el mismo nivel en moneda local en comparación con el primer trimestre de 2011. Los ingresos netos del primer trimestre de 2012 se han reducido un 6 por ciento interanual hasta 187 millones de dólares. Las ganancias diluidas por acción, según los PCGA, han disminuido un 4 por ciento hasta 0,27 dólares desde los 0,28 dólares del primer trimestre de 2011.

Durante el primer trimestre de 2012, la empresa ha registrado gastos antes de impuestos por valor de 28 millones de dólares, relacionados principalmente con la reducción de personal en Norteamérica, Europa y Australia así como con la resolución de una controversia contractual asociada a la adquisición de Corporate Express. Dichos gastos han tenido un efecto negativo en las ganancias diluidas por acción, según los PCGA, del primer trimestre de 2012 de aproximadamente 0,03 dólares.

"En Norteamérica, seguimos impulsando otras categorías aparte de los artículos de oficina mientras que el mercado internacional tiende a mantener un menor dinamismo", afirma Ron Sargent, presidente y director ejecutivo de Staples. "Nuestra planificación de crecimiento tanto de las ventas como de las ganancias en el año 2012 sigue por la senda marcada".

La tasa de ingresos operativos del primer trimestre de 2012, según los PCGA, ha disminuido 43 puntos básicos hasta un 5,21 por ciento. Las principales causas de esta reducción han sido las indemnizaciones por despido derivadas de la reducción de personal y el desapalancamiento de los gastos fijos en ventas menores de operaciones internacionales, si bien se ha compensado en parte por la reducción de los gastos tanto de marketing como de la cadena de suministro.

La empresa ha generado un flujo de efectivo operativo de 147 millones de dólares y ha invertido 52 millones de dólares en gastos de capital, lo que ha dado lugar a un flujo de fondos disponibles de 95 millones durante el primer trimestre de 2012. La empresa ha devuelto a los accionistas 75 millones de dólares en dividendos en efectivo y ha recuperado 5,9 millones de acciones por 93 millones de dólares durante el primer trimestre de 2012. Al término del primer trimestre, la empresa presenta una liquidez de 2.300 millones de dólares, incluidos 1.200 millones en dinero y cuasidinero.

North American Delivery

En el primer trimestre de 2012, North American Delivery ha registrado unas ventas de 2.600 millones de dólares, lo que representa un aumento del 2 por ciento en comparación con el mismo periodo del año anterior. Este resultado se debe, sobre todo, al crecimiento de dos dígitos de las ventas de suministros para instalaciones y salas de descanso y al fuerte crecimiento de los productos promocionales y de copia e impresión. La tasa de ingresos operativos ha aumentado 3 puntos básicos, hasta el 7,87 por ciento, en comparación con el resultado del primer trimestre de 2011. A pesar de los gastos antes de impuestos por valor de 8 millones de dólares relacionados con la reducción de personal y la resolución de una controversia contractual asociada a la adquisición de Corporate Express como la disminución de los márgenes de los productos, este aumento en la tasa de ingresos se debe, principalmente, la eficacia de la cadena de suministro

North American Retail

Con 2.300 millones de dólares, la cifra de ventas de North American Retail se ha mantenido casi al mismo nivel que la del primer trimestre de 2011. La cifra de ventas comparables en tiendas del primer trimestre de 2012 se ha mantenido al mismo nivel ya que no ha variado el valor medio de los pedidos ni el tráfico de clientes en comparación con el año anterior. La tasa de ingresos operativos ha disminuido 43 puntos básicos, hasta el 7,18 por ciento, en comparación con el resultado del primer trimestre de 2011. Esta reducción se debe, sobre todo, a los gastos antes de impuestos por valor de 4 millones de dólares relacionados con la reducción de personal y la resolución de una controversia contractual asociada a la adquisición de Corporate Express. La caída también refleja las continuas inversiones destinadas a favorecer el crecimiento de categorías distintas de los artículos de oficina, las cuales se han compensado en parte con la reducción en los gastos de depreciación y marketing. Durante el primer trimestre, la empresa ha abierto 3 tiendas y ha cerrado 6 en Estados Unidos de Norteamérica y ha abierto 1 tienda y ha cerrado otra en Canadá, con lo que, al término del primer trimestre de 2012, cuenta con 1.914 tiendas en estos países.

Operaciones internacionales

En el primer trimestre, las ventas en operaciones internacionales han ascendido a 1.200 millones de dólares, lo que representa una disminución del 8 por ciento en dólares estadounidenses y del 5 por ciento en moneda local en comparación con el mismo periodo de 2011. Estos resultados se deben a la débil cifra de ventas en Australia y Europa, que incluye una caída del 6 por ciento de las ventas comparables en tiendas de Europa. En comparación con el resultado del primer trimestre de 2011, la tasa de ingresos operativos ha disminuido 225 puntos básicos hasta una pérdida operativa del 1,53 por ciento. Esta reducción se debe, sobre todo, a los gastos antes de impuestos por valor de 16 millones de dólares relacionados con la reducción de personal y la resolución de una controversia contractual asociada a la adquisición de Corporate Express. La caída también refleja el desapalancamiento de los gastos fijos en ventas menores de European Retail y Australia así como la disminución de los márgenes de los productos en Europa. Durante el primer trimestre, la empresa ha abierto 1 tienda y ha cerrado 3, con lo que, al término del año, cuenta con 376 tiendas en el ámbito de las operaciones internacionales.

Previsiones

Para 2012, la empresa prevé un lento crecimiento de la economía estadounidense y una relajación de la demanda en Europa. Incluyendo los efectos de la 53.ª semana del año fiscal 2012, la empresa prevé que las ventas totales del año se incrementen entre un 1 y un 3 por ciento con respecto al año anterior y que las ganancias diluidas por acción de todo el año aumenten cerca del 10 por ciento con respecto a las ganancias diluidas ajustadas por acción de 1,37 dólares conseguidas en 2011. La empresa prevé que su tasa real de impuestos en todo el año sea del 32,5 por ciento y espera generar más de 1.000 millones de flujo de fondos disponibles en 2012.

Presentation of Non-GAAP Information

This press release presents certain results for 2011 and 2012 both with and without the impact of fluctuations in foreign currency exchange rates, and certain results without the impact of the tax refund in 2011. The presentation of results that excludes these items, as well as the presentation of free cash flow, are non-GAAP financial measures that should be considered in addition to, and should not be considered superior to, or as a substitute for, the presentation of results determined in accordance with GAAP. Non-GAAP financial measures which have not been reconciled here within, or reconciled in previous public disclosures, are provided below. Management believes that the non-GAAP financial measures better enable management and investors to understand and analyze our performance by providing meaningful information relevant to events of a non-recurring nature that impact the comparability of underlying business results from period to period. Management uses these non-GAAP financial measures to evaluate the operating results of the company´s business against prior year results and its operating plan, and to forecast and analyze future periods. Management recognizes there are limitations associated with the use of non-GAAP financial measures as they may reduce comparability with other companies that use different methods to calculate similar non-GAAP measures. Management generally compensates for the limitations resulting from the exclusion of these items by considering the impact of these items separately in GAAP as well as non-GAAP results. In addition, when first disclosed, management presents the most comparable GAAP measures ahead of non-GAAP measures and provides a reconciliation that indicates and describes the adjustments made. For a reconciliation of previously disclosed non-GAAP financial measures, please see the "Financial Measures and Other Data" section of the Investor Information portion of www.staples.com.

Comunicación colectiva en el día de hoy

La empresa realizará una comunicación colectiva hoy a las 9:00 h de la mañana (hora europea) para analizar estos resultados y previsiones. Los inversores están invitados a escuchar la comunicación en http://investor.staples.com.

Acerca de Staples

Staples es la mayor empresa de artículos de oficina del mundo y un proveedor de confianza de soluciones para oficina. La empresa suministra productos, servicios y conocimientos expertos en las áreas de suministros de oficina, copia e impresión, tecnología, instalaciones y salas de descanso, y mobiliario. Staples concibió la idea de supertienda de oficina en 1986 y en la actualidad registra unas ventas anuales de 25.000 millones de dólares y es la segunda empresa del mundo en ventas mediante comercio electrónico. Con 88.000 asociados en todo el mundo, Staples desarrolla su actividad en 26 países de América, Europa, Asia y Australia y allana el camino a empresas de todos los tamaños y a consumidores. Tiene su sede principal en las afueras de Boston. Si desea más información sobre Staples (Nasdaq: SPLS), visite www.staples.com/media.

Certain information contained in this news release constitutes forward-looking statements for purposes of the safe harbor provisions of The Private Securities Litigation Reform Act of 1995 including, but not limited to, the information set forth under "Outlook" and other statements regarding our future business and financial performance. Any statements contained in this news release that are not statements of historical fact should be considered forward-looking statements. You can identify these forward-looking statements by the use of the words "believes", "expects", "anticipates", "plans", "may", "will", "would", "intends", "estimates", and other similar expressions, whether in the negative or affirmative. Forward-looking statements are based on a series of expectations, assumptions, estimates and projections which involve substantial uncertainty and risk, including the review of our assessments by our outside auditor and changes in management´s assumptions and projections. Actual results may differ materially from those indicated by such forward-looking statements as a result of risks and uncertainties, including but not limited to: global economic conditions could adversely affect our business and financial performance; our market is highly competitive and we may not be able to continue to compete successfully; if the products and services that we offer fail to meet our customer needs, our performance could be adversely affected; we may be unable to continue to enter new markets successfully; our expanding international operations expose us to risks inherent in foreign operations; failure to manage growth and continue to expand our operations successfully could adversely affect our financial results; our effective tax rate may fluctuate; fluctuations in foreign exchange rates could lead to lower earnings; we may be unable to attract, train, engage and retain qualified associates; our quarterly operating results are subject to significant fluctuation; if we are unable to manage our debt, it could materially harm our business and financial condition and restrict our operating flexibility; we could incur significant goodwill impairment charges; our expanded offering of proprietary branded products may not improve our financial performance and may expose us to intellectual property and product liability claims; problems in our information systems and technologies may disrupt our operations; compromises of our information systems or unauthorized access to confidential information or our customers´ or associates´ personal information may materially harm our business or damage our reputation; our business may be adversely affected by the actions of and risks associated with third-party vendors and service providers; various legal proceedings may adversely affect our business and financial performance; failure to comply with laws, rules and regulations could negatively affect our business operations and financial performance; and those factors discussed or referenced in our most recent quarterly report on Form 10-Q filed with the SEC, under the heading "Risk Factors" and elsewhere, and any subsequent periodic or current reports filed by us with the SEC. In addition, any forward-looking statements represent our estimates only as of the date such statements are made (unless another date is indicated) and should not be relied upon as representing our estimates as of any subsequent date. While we may elect to update forward-looking statements at some point in the future, we specifically disclaim any obligation to do so, even if our estimates change.

Más información financiera.

             
             

STAPLES, INC. AND SUBSIDIARIES
Condensed Consolidated Balance Sheets
(Dollar Amounts in Thousands, Except Share Data)
(Unaudited)

             
             
    April 28,    January 28, 
    2012    2012 
ASSETS            
Current assets:            
Cash and cash equivalents   $1,204,521    $1,264,149 
Receivables, net    1,953,502     2,033,680 
Merchandise inventories, net    2,502,834     2,431,845 
Deferred income tax assets    301,506     305,611 
Prepaid expenses and other current assets    283,447     255,535 
Total current assets    6,245,810     6,290,820 
             
Property and equipment:            
Land and buildings    1,040,217     1,034,983 
Leasehold improvements    1,329,935     1,330,373 
Equipment    2,491,950     2,462,351 
Furniture and fixtures    1,089,155     1,084,358 
Total property and equipment    5,951,257     5,912,065 
Less accumulated depreciation and amortization    3,920,260     3,831,704 
Net property and equipment    2,030,997     2,080,361 
             
Intangible assets, net of accumulated amortization    439,695     449,781 
Goodwill    3,996,308     3,982,130 
Other assets    645,458     627,530 
Total assets   $13,358,268    $13,430,622 
             
LIABILITIES AND STOCKHOLDERS´ EQUITY            
Current liabilities:            
Accounts payable   $2,194,416    $2,220,414 
Accrued expenses and other current liabilities    1,274,712     1,414,721 
Debt maturing within one year    438,115     439,143 
Total current liabilities    3,907,243     4,074,278 
             
Long-term debt    1,595,932     1,599,037 
Other long-term obligations    759,822     735,094 
             
Stockholders´ Equity:            
Preferred stock, $.01 par value, 5,000,000 shares authorized; no shares issued    -     - 

Common stock, $.0006 par value, 2,100,000,000 shares authorized;
  issued 922,699,482 shares at April 28, 2012 and 922,126,579 shares at January 28, 2012

    553     553 
Additional paid-in capital    4,585,976     4,551,299 
Accumulated other comprehensive loss    (297,801)    (319,743)
Retained earnings    7,311,324     7,199,060 

Less: treasury stock at cost, 232,544,821 shares at April 28, 2012
  and 226,383,032 shares at January 28, 2012

    (4,511,943)    (4,416,018)
Total Staples, Inc. stockholders´ equity    7,088,109     7,015,151 
Noncontrolling interests    7,162     7,062 
Total stockholders´ equity    7,095,271     7,022,213 
Total liabilities and stockholders´ equity   $13,358,268    $13,430,622 
          
          
STAPLES, INC. AND SUBSIDIARIES

Condensed Consolidated Statements of Comprehensive Income

(Dollar Amounts in Thousands, Except Per Share Data)
(Unaudited)
          
     13 Weeks Ended
     April 28,   April 30,
      2012     2011 
          
Sales    $6,104,825    $6,172,938 
Cost of goods sold and occupancy costs     4,495,110     4,536,545 
Gross profit     1,609,715     1,636,393 
          
Operating expenses:        
Selling, general and administrative     1,276,401     1,270,774 
Amortization of intangibles     15,258     17,292 
Total operating expenses     1,291,659     1,288,066 
         
Operating income     318,056     348,327 
         
Other (expense) income:         
Interest income     1,651     2,459 
Interest expense     (42,304)    (48,793)
Other expense     (346)    (188)
Consolidated income before income taxes     277,057     301,805 
Income tax expense     90,044     104,123 
Consolidated net income     187,013     197,682 
Loss attributed to noncontrolling interests     (46)    (563)
Net income attributed to Staples, Inc.    $187,059    $198,245 
         
Earnings Per Share:         
Basic earnings per common share    $0.27    $0.28 
Diluted earnings per common share    $0.27    $0.28 
          
Dividends declared per common share    $0.11    $0.10 
          
Consolidated comprehensive income    $208,955    $502,053 
Comprehensive income (loss) attributed to noncontrolling interests     101     (447)
Comprehensive income attributed to Staples, Inc    $208,854    $502,500 
          
Weighted average shares outstanding:         
Basic     680,245,594     706,318,119 
Diluted     689,436,849     717,402,753 
          
          

STAPLES, INC. AND SUBSIDIARIES
Condensed Consolidated Statements of Cash Flows
(Dollar Amounts in Thousands)
(Unaudited)

          
     13 Weeks Ended
     April 28,   April 30,
      2012     2011 
Operating Activities:         
Consolidated net income, including income from the noncontrolling interests    $187,013    $197,682 
Adjustments to reconcile net income to net cash provided by operating activities:         
Depreciation and amortization     116,530     121,843 
Stock-based compensation     31,088     35,396 
Excess tax benefits from stock-based compensation arrangements     (179)    (387)
Deferred income tax expense     10,689     28,079 
Other     1,916     4,995 
Changes in assets and liabilities:         
Decrease in receivables     81,112     48,929 
Increase in merchandise inventories     (64,498)    (148,738)
(Increase) decrease in prepaid expenses and other assets     (51,384)    31,060 
(Decrease) increase in accounts payable     (30,234)    20,861 
Decrease in accrued expenses and other liabilities     (142,755)    (133,519)
Increase in other long-term obligations     7,559     4,065 
Net cash provided by operating activities     146,857     210,266 
          
Investing Activities:         
Acquisition of property and equipment     (52,077)    (62,617)
Net cash used in investing activities     (52,077)    (62,617)
          
Financing Activities:         
Proceeds from the exercise of stock options     4,501     4,836 
Proceeds from borrowings     25,153     39,799 
Payments on borrowings     (19,836)    (536,294)
Purchase of noncontrolling interest     (688)    - 
Cash dividends paid     (74,749)    (70,936)
Excess tax benefits from stock-based compensation arrangements     179     387 
Purchase of treasury stock, net     (95,925)    (148,477)
Net cash used in financing activities     (161,365)    (710,685)
          
Effect of exchange rate changes on cash and cash equivalents     6,957     34,294 
          
Net decrease in cash and cash equivalents     (59,628)    (528,742)
Cash and cash equivalents at beginning of period     1,264,149     1,461,257 
Cash and cash equivalents at end of period    $1,204,521    $932,515 
 
 
STAPLES, INC. AND SUBSIDIARIES
Segment Reporting
(Dollar Amounts in Thousands)
(Unaudited)
            
      13 Weeks Ended
            
      April 28,    April 30,
       2012      2011 
Sales:           
North American Delivery     $2,555,071     $2,511,646 
North American Retail      2,323,831      2,328,085 
International Operations      1,225,923      1,333,207 
Total segment sales     $6,104,825     $6,172,938 
            
Business Unit Income (Loss):           
North American Delivery     $200,959     $196,850 
North American Retail      166,955      177,349 
International Operations      (18,770)     9,524 
Business unit income      349,144      383,723 
Stock-based compensation      (31,088)     (35,396)
Interest and other expense, net      (40,999)     (46,522)
Consolidated income before income taxes     $277,057     $301,805 
             
             
STAPLES, INC. AND SUBSIDIARIES
Reconciliation of GAAP to Non-GAAP Sales Growth
(Unaudited)
             
    13 Weeks Ended April 28, 2012
             
    

Sales Growth
GAAP

   

Impact of Local
Currency

   

Sales Growth on a
Local Currency
Basis

Sales:            
North American Delivery   1.7%   0.2%   1.9%
North American Retail   (0.2%)   0.5%   0.3%
International Operations   (8.0%)   3.0%   (5.0%)
Total sales   (1.1%)   0.9%   (0.2%)
             

This presentation refers to growth rates in local currency so that business results can be viewed without the impact of fluctuations in foreign currency exchange rates, thereby facilitating period-to-period comparisons of Staples´ business performance. To present this information, current period results for entities reporting in currencies other than U.S. dollars are converted into U.S. dollars at the prior year average monthly exchange rates.

          
          
Reconciliation of Operating Cash Flow to Free Cash Flow
(Dollar Amounts in Thousands)
(Unaudited)
          
     13 Weeks Ended
     April 28, 2012   April 30, 2011
          
Net cash provided by operating activities    $146,857    $210,266 
Acquisition of property and equipment     (52,077)    (62,617)
Free cash flow    $94,780    $147,649 
          

Free cash flow is not defined under U.S. GAAP. Therefore, it should not be considered a substitute for income or cash flow data prepared in accordance with GAAP and may not be comparable to similarly titled measures used by other companies. The Company defines free cash flow as net cash provided by operating activities less capital expenditures. It should not be inferred that the entire free cash flow amount is available for discretionary expenditures. The Company believes free cash flow is a useful measure of performance and uses this measure as an indication of the Company´s ability to generate cash and invest in its business.

"El comunicado en el idioma original, es la versión oficial y autorizada del mismo. La traducción es solamente un medio de ayuda y deberá ser comparada con el texto en idioma original, que es la única versión del texto que tendrá validez legal".